Persberichten

PERSBERICHT 2017

Nederlandse kerstboom populair

De Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) verwacht dit jaar een stijging van de verkoop van echte kerstbomen met 7 %.  Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête onder de grootste kerstbomenkwekers van ons land. “De verkoop vorig jaar viel hoger uit dan verwacht waardoor veel verkooppunten uitverkocht raakten.” Aldus Voorzitter Gerard Krol van de VNK. “Om dit te voorkomen zijn de voorbestellingen van de handel nu duidelijk hoger.”

De ideale kerstboom.

Opvallend is dat de fraseri in Nederland met een gestage opmars bezig is. Deze geurende boom wordt zowel veel met kluit als gezaagd verkocht. Ook de Omorika blijft vooral met een kluit en in pot populair. Uit de enquête blijkt dat 41% van de verkochte kerstbomen in Nederland een lengte heeft van 1,75-2,00 meter , 29% van de consumenten kopen een boom van 1,50-1,75 meter en 23% koopt een grote boom van 2-2,5 meter.

“Een duidelijke trend is ook dat de kerstboom vroeger in huis wordt gehaald , rond sinterklaas moet de boom al staan” volgens woordvoerder Krol “De consument wil zo lang mogelijk van de kerstsfeer genieten”

Export succes

Waar in het verleden veel kerstbomen uit het buitenland geïmporteerd werden gaan nu veel Nederlandse kerstbomen naar het buitenland. In België en Duitsland is veel vraag naar Nederlandse kerstbomen met kluit in pot. Vooral in de belangrijke teeltgebieden zoals de Ardennen en het Sauerland zitten veel stenen in de bodem en is het daar moeilijk om een boom met kluit te rooien.

Het geheim van een mooie kerstboom is snoei.

“Nederlandse telers maken gebruik van speciale snoeitechnieken om een mooie volle kwaliteit kerstboom te telen” zegt woordvoerder Gerard Krol “De tijd is voorbij dat kwekers een veldje kerstbomen gingen planten en na 5 tot 10 jaar keken wat het was geworden.”  Tegenwoordig is kerstbomen telen een echt vak geworden. Er is het hele jaar door intensieve verzorging nodig om een 1e kwaliteit kerstboom te telen..

 -----------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie:

Meer info over VNK: www.nederlandsekerstbomen.nl

Voor meer informatie of vragen meen contact op met bestuur of leden bij u in de buurt.

Zie; http://nederlandsekerstbomen.nl/consumenten

De activiteiten van VNK worden ondersteund door:

logo1
logo6
telermaat2-2
biologisch-teeltadvies
logo3
logo5
logo8
logo7

Het Praktijknetwerk Kerstbomen is mogelijk gemaakt door

image4 Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
image5 Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) is eindverantwoordelijk voor POP2 in Nederland