Teelt

Wij als Nederlandse kerstbomenkwekers kunnen dankzij ons van nature voedzame gronden en het zachte zeeklimaat een kwalitatief goede boom kweken. Dankzij hetzelfde gunstige klimaat (vergeleken met hoger gelegen gebieden en gebieden met landklimaat, waar het al vroeg in het jaar sneeuwt) kunnen wij onze bomen zeer vers aan onze klanten leveren.

kerstbomen teelt 

 

Teelt van Nederlandse kerstbomen in het kort

Plantmateriaal

De Nederlandse kerstbomenkwekers starten met het juiste plantmateriaal. Dit plantmateriaal is drie of vier jaar oud. De Nederlandse kwekers telen een variatie aan soorten kerstbomen. Maar vooral de Picea abies, Picea omorika, Abies nordmanniana en de Picea fraseri.

Teelt van kerstbomen

De teelt van de kerstbomen duurt 7 tot 11 jaar (nordmann, fraseri), afhankelijk van het soort kerstboom. Dat is zeker niet alleen planten en er vervolgens niet meer naar kijken. Door het jaar heen komt de kerstboomkweker terug bij de boom. De boom wordt gesnoeid en eventueel bemest.

Onkruid in de kerstbomen

Steeds meer Nederlandse kerstbomenkwekers maken gebruik van schapen om het onkruid te "maaien"

Hiervoor wordt een speciaal Engels schapenras gebruikt die het onkruid wel eet maar niet aan de kerstbomen komt!

De eerste ervaringen zijn zeer positief!

 

 

 

De uitdaging van de kerstboomkweker is door de teelt heen een gezonde en sterke boom te kweken. Zodat aan het einde van de teelt u zeker bent van een mooie, gezonde en sterke kerstboom!

De activiteiten van VNK worden ondersteund door:

logo1
biologisch-teeltadvies
Logo Agrowin Origineel PNG
logo6
logo3
logo5
telermaat2-2
ECOstyle-Professional logo
logo8
logo7

Het Praktijknetwerk Kerstbomen is mede mogelijk gemaakt door

image4 Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
image5 Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) is eindverantwoordelijk voor POP2 in Nederland